Womanifesto: Η ταινία της Έφης Σπύρου για τη γυναικεία καλλιτεχνική φωνή

Επιχειρώντας την ανάδειξη της γυναικείας καλλιτεχνικής φωνής σήμερα η εικαστικός Έφη Σπύρου και η ομάδα της RUNONART, προσκάλεσε γυναίκες δημιουργούς να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο, δίνοντας για ένα λεπτό την δική τους φωνή, το δικό τους φως, απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Έξω από την εμπορική χρήση των προϊόντων της επικαιρότητας και με καθαρό γνώμονα την καλλιτεχνική τους φωνή, από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, δημιουργείται έτσι το πρώτο φιλμ-μανιφέστο όπου ανθεί το πάθος της έκφρασης του τώρα και ο διάλογος τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ τεχνών. 

Το WOMANIFESTO ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με δεκαπέντε γυναίκες δημιουργούς, ως «WOMANIFESTO I», με τη συμμετοχή των: Άγκατα Δαρλάση, Βαρβάρα Ρούσσου, Έλενα Τοπαλίδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νεφέλη Σαρρή, Πολίνα Κρεμαστά, Παυλίνα Μάρβιν, Ράνια Μπέλλου, Τόνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Μαρία Γιαγιάννου, Χρύσα Βαλσαμάκη.

Με τη βοήθεια υποστηρικτών, μεντόρων, οργανισμών και την υποστήριξη του κοινού θα συνεχίσει την κινηματογράφηση περισσοτέρων μανιφέστο με στόχο την παρουσίαση 40 γυναικών δημιουργών που εργάζονται και εδρεύουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως «WOMANIFESTO II».

Η κινηματογράφηση του WOMANIFESTO II θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 και θα παρουσιαστεί με το WOMANIFESTO I, ως ενιαία προβολή στην Αθήνα το 2022-23.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση. Πρόκληση για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να μπορέσει να φτάσει ριζωματικά τα 360 λεπτά φιλμ, 360 καλλιτεχνικά μανιφέστο από γυναίκες δημιουργούς. 

WOMANIFESTO I
Οργάνωση
: RUNONART AMKE
Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Έφη Σπύρου, Εικαστικός
Κείμενα-επιμέλεια: Βαρβάρα Ρούσου, Κριτικός Λογοτεχνίας, Φιλόλογος, ΘΙΣΤΕ ΑΣΚΤ 
Επιστημονικός σύμβουλος: Φαίη Ζήκα- Θεωρητικός της Τέχνης, Αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ 
Σύμβουλοι: Karen Van Dyck-Professor of Modern Greek Literature, Columbia University, Παρασκευή Τεκτονίδου- Μουσικός, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου-Αρχιτέκτονας, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ
Φωτογραφία: Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους
Διευθύντρια Φωτογραφίας-κινηματογράφηση: Ζέτα Σπυράκη
Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Κρίκη
Επιμέλεια αντικειμένων: Μυρτώ Κριτσωτάκη
Μake up: Freddy Make-up Stage [Σ. Καραμιχάλη, Α. Μπαλαμπουγιούκα, Κ. Πανάγου, Α. Κλάρκ, Χ. Κυριτσοπούλου, Β. Μακρυγιαννάκη, Γ. Παπαδοπούλου, Μ. Μάρκου, Ι. Δουρδουμπάκη, Μ. Γραμματικά]
Βοdy Painting: Βασιλική Κήτα 
Hair: Mαρία Χατζηθεοδώρου
Γλυπτό: Μαρίτα Αμοργιανού
Boηθός σκηνοθέτη: Σωκράτης Μορφονιός
Κάμερα Β/Βοηθός Κάμερα: Αντρέας Σμυρίλλιος
Ήχος: Θεόφιλος Μποτονάκης
Μοντάζ: Γιώργος Αλεφάντης
Sound composition-sound design: Δημήτρης Τσούκας
Coloring and consulting: Μάριος Στυλιανού 
Mετάφραση-υποτιτλισμός: Μυρτώ Κορομάντζου 
Σχεδιασμός αφίσας: Ηώ Χαβιάρα 

Υποστηρικτές: Εύα Ράπτη, Γεωργία Σταυροπούλου, Μαργαρίτα Σταυροπούλου, Ιsabelle Kountoure, Christina Rydberg, Κλέλια Ελευθεριάδου, Άντρη Γεωργίου, Peter Hadersdorfer, Georgios Tsiogkas, Paolo Marzano, Μιχάλης Γρυλάκης, Γιώργος Ζερβίδης

Αmbassador: Ξένια Λοϊζίδου

Ευχαριστίες:  Δέσπω Λευκαρίτη, Μαρία Παπαφίγκου, Μάγια Σέμου, Μαρία Δεληγιάννη, Αρίστη Πεχλιβανίδου, Μαρίζα Κεφαλά, Εκάτη Σαρρή, Θησέας Κάλης, Κατερίνα Κώτσου, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μαριέττα Βέττα, Ξένια Θεμελή, Αποστόλης Λάμπρου, Δημήτρης Μεραμβελιωτάκης, Ιάσων Θεοφάνου, Σταύρος Ζωγραφάκης, Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, Άρης Γεωργιάδης

RUNONART
Art Production, Promotion and Empowerment

Η RUNONART είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με γνώμονα τον καλλιτέχνη και στόχο την ενδυνάμωση της σύγχρονης τέχνης μέσα από συλλογικά διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά έργα και την προβολή των εγχώριων καλλιτεχνικών κοινοτήτων με καινοτόμους τρόπους. Η RUNONART εμπνέει την κοινωνική αλλαγή και διεγείρει τον δημόσιο διάλογο σε καίρια θέματα.
Δωρεές για το WOMANIFESTO II @RUNONART A.M.K.E/ SWIFT-BIC: PIRBGRAA / GR76 0172 0520 0050 5209 8800 334
Paypal.me/RUNONART


 

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31